Deschiderea Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ediţia a IV-a

În data de 10 mai 2016 şi-a deschis porţile pentru a patra oară Festivalul Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”, întâmpinând poeţi veniţi din cele patru colţuri ale lumii pentru a instaura, măcar pentru câteva zile, o singură limbă oficială, cea a poeziei.
Deschiderea a avut loc la Muzeul de Artă din Craiova, conform tradiţiei, iar după discursurile ţinute în cinstea poeziei, culturii şi a deschiderii acestui eveniment, au fost acordate Premiile Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”.
“Poezia ca o ispită de a exista altfel, schimbând lumea şi timpul, căci cuvintele ne împărtăşesc întotdeauna destinul. Pentru că, atunci când îţi iubeşti propria limbă, e o onoare să scri poezie, e chiar raţiunea de a fi a oricărui poet. […] Noi, poeţii, vă propunem medicamentul poeziei, al culturii, al spiritului, care va face ca existenţa noastră să fie mai suportabilă, dacă nu mai frumoasă”, a declarat la deschiderea festivalului, Ion Deaconescu, Preşedintele Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”
Premiile Academiei Internaţionale “Mihai Eminescu”
Premiul pentru Poezie a fost acordat lui Risto Vasilevski din Macedonia şi consacratului jurnalist şi politician, Jeton Kelmendi. Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene “Alexandru şi Aristia Aman”, a primit premiul pentru Management Cultural Internaţional, premiu acordat şi Laurei Garavaglia, organizatoarea Festivalului Mondial de Poezie “Europa in versi”.
Premiul Opera Omnia i-a fost acordat lui Ataol Behramoglu, “port-drapel al generaţiei sale”, fiind de asemenea un cunoscut jurnalist, poet şi dramaturg. Premiul pentru Traduceri a mers la Mario Roberto Antonio Castro Navarrete pentru traducerea operei eminesciene. Dan Cioca a primit Premiul pentru Arte Plastice, artistul japonez Hirato Namba premiul Opera Omnia pentru Arte Plastice. Premiul pentru Istorie a mers la Mihai Ghiţulescu, iar cel pentru Ştiinţă i-a fost acordat lui Nicolar Victor Zamfir.

13321276_1029134020512111_966527742_o (1)

13323998_1029133993845447_1573491648_o

Top