Ultima zi a Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, ediția a IV-a

Ultima zi a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” i-a purtat pe poeți într-o vizită la Primăria Municipiului Craiova, unde aceștia au fost întâmpinați de către Primarul Craiovei, doamna Lia Olguța Vasilescu, fiindu-le prezentate o serie de simboluri ale urbei începând cu ora 10. Acesteia din urmă i-au fost acordate, din partea Președintelui Academiei din Muntenegru și a Ambasadorului acestei țări în România, o Diplomă de Merit pentru eforturile depuse întru difuzarea culturii universale, iar din partea Asociației Oamenilor de Cultură, de Știință și Arte din Republica Moldova un Certificat de Excelență pentru merite deosebite în promovarea culturii universale, precum și Antologia în care se regăsesc toți poeții prezenți la festival, alături de un gând bun pentru doamna Lia Olguța Vasilescu.

Apoi, oaspeții festivalului s-au îndeptat către Palatul Jean Mihail, ce găzduiește Muzeul de Artă al Craiovei, unde au descoperit cu entuziasm și interes opere din colecția marelui sculptor român Constantin Brâncuși și au savurat operele inedite ale sculptorului și graficianului Mircea Roman din colecția Trama, rama, Drama, dar și tablouri ale unor celebri pictori români precum Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza ș.a.

La ora 12, la Hotel Ramada Plaza din Craiova, a avut loc Ceremonia de acordare a Marelui Premiu și a Premiului Special al Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”, într-o sală de conferințe care s-a dovedit a fi neîncăpătoare. La eveniment au fost prezenți reprezentantul Excelenței Sale Ambasadorul Republicii Peru în România, Ministrul Luis Castro, precum și Johanna Park, Consilier al Ambasadei Republicii Coreea de Sud în România, însoțită de Roxana Bolovan, cercetător în cadrul aceleiași ambasade.

Premiul Special al Festivalului i-a fost acordat domnului Daniel Arturo Corcuera din Peru, iar Marele Premiu lui Yong Tae Min, cărora le-a fost înmânat și un trofeu sculptat de către Vincenzo Bianchi. Yong Tae Min a dorit să atragă atenția asupra faptului că omenirea trece printr-un moment de criză, de deșertăciune a sufletului, din pricina terorismului, a mass-mediei și a banilor, care ne înstrăinează de noi înșine și să rostească un îndemn la salvarea poeziei, care reprezintă elixirul ce ne salvează. După decernarea premiilor, cei doi autori au oferit un recital poetic atât în limba în care poemele au fost scrise, câ t și în limba română prin intermediul traducătoarelor.

26451605054_0e44b476c8_k 27056830565_7da0fb4b4f_k

Top